Siljan ja Tuyenin tarina

Silja- Miten minusta tuli kätilö?

Kätilön urani alkoi jo pikkutyttönä. Asuin lapsuuteni Afrikassa, ja uteliaana lapsena työnsin nenäni myös niihin paikkoihin, mihin se ei kuuluisi. Viidakkoklinikan ovensuusta kurkkien näin ensimmäisen kerran lapsen syntymän, ja alle kymmenvuotiaan sieluun se teki lähtemättömän jäljen. Miten voikin maailmassa olla jotakin näin kaunista ja ihmeellistä?

Niinpä lähdin opiskelemaan kätilöksi. Elämä tuli väliin, sain oman lapsen ja tein töitä sairaanhoitajana. Heti kun pystyin, tein kätilöopintoni päätökseen ja valmistuin unelma-ammattiini. Lähdin pian valmistumisen jälkeen Australiaan. Haaveissani oli kuva kokonaisvaltaisesta kätilön työstä, jossa voisin hoitaa äitiä raskauden, synnytyksen ja imetyksen aikana. Perheellä tulee olla oikeus omaan tuttuun kätilöön koko tuoksi ajaksi. Australia antoi paljon oppia ja kokemusta erilaisista äideistä ja kulttuureista.

Palattuani Suomeen työskentelin Suomen Punaisen Ristin palveluksessa maahanmuuttajatyössä. Nyt jatkan itseni näköisen kätilötyön toteuttamista Vauvantaissa. Omakätilöys, kanssakulkeminen ja hoidon jatkuvuus ovat tärkeitä teemoja työssäni. Opiskelen jatkuvasti lisää saadakseni keinoja luontaiseen hoitotyöhön.

Minulle on suuri kunnia saada olla kanssakulkijana silloin, kun äiti ja perhe kokevat uuden vauvan odotuksen ja syntymän. Haluan antaa perheille sen, mitä olen omalla matkallani oppinut- lempeyttä, lämpöä ja vahvuutta uuden elämäntilanteen kohtaamiseen.
Lähtökohtana hoidolle on aina äidin ja perheen omat toiveet ja toimintatavat, vastaan mieluummin niihin kuin latelen suosituksia ja rajoituksia. Autan mahdollisuuksien mukaan sillä ammattitaidolla, minkä olen vuosien varrella opiskelun ja kokemusten kautta saanut, viimeisintä tutkimustietoa hyödyntäen.

Omakätilö-järjestelmä ja mahdollisuus lempeään synnytykseen ja syntymään pitäisi mielestäni olla myös jokaisen suomalaisen äidin ja vauvan oikeus. Käynnistämäni Synnytystupa-hanke tutkii mahdollisuuksia saada myös Suomeen julkisin varoin rahoitettuja kätilöjohtoisia synnytysyksiköitä. Siitä voit kuunnella Yleisradion haastattelun täältä.

Koulutus

Sairaanhoitaja AMK, Kuopio 2003

Kätilö AMK, Jyväskylä 2005

Imetysohjaajakoulutus, JAMK 2005

Refleksologiaopinnot, Medikanova 2011-2013

Raskausajan akunpunktiokoulutus, Debra Betts 2013

Rintojen omatarkkailukoulutus, ProMama 2013

Raskausdiabeteksen hoito, Diabetesliitto 2013

Raskausajan veriryhmäimmunisaatiot, SPR, 2013

Nutrition for Fertility, Pregnancy and Lactation, Cadence Health, 2014

Wild Heart Tantra-koulutus, Awareness Therapy, 2017-2018

Solmu-parisuhdeneuvoja, Kataja Ry, 2018

(*Refleksologian opinnot: Tasot 4/8; Koliikkivauvan hoito;
Naisen hormonaaliset ongelmat, lapsettomuus, raskauden ja synnytyksen refleksologinen hoito)

Ehdolla ”Australian Midwife of the Year” tunnustuspalkinnon saajaksi v. 2006 ja 2008
Tampereen Napapiirin hallituksen jäsen 2012-2014
Synnytystupa-hankkeen perustaja

Yhteistyökumppani ja asiantuntija ViVa-hankkeessa 2015-1017

 

Tuyen- minun matkani

Valmistuin terveydenhoitajaksi toukokuussa 2008 Oulun seudun ammattikorkeakoulusta. Terveydenhoitajaksi valmistumisen jälkeen työskentelin Raahen äitiys-ja lastenneuvolassa kesällä 2008. Työskentelin myös sijaisena Raahen tk:ssa lääkärinvastaanotolla sairaanhoitajan tehtävissä keväällä 2008.

Jatkoin kätilöopintojani syksyllä 2008 ja valmistuin kätilöksi 2009 (OAMK). Kätilöksi valmistumisen jälkeen olin sijaisena Raahessa, Synnytys-ja lapsivuodeosastolla kätilönä olleen siellä vuoteen 2012 asti, jolloin Raahen Synnytysosasto lakkautettiin. Koko kätilötyöskentelyn aikana opiskelin Sonografian erikoistumisopintoja (OAMK) ja valmistuin seulontakätilöksi erikoistuen sikiön rakenteiden tutkimuksiin vuonna 2011.
Raahen synnytysosaston lakkauttamisen jälkeen siirryin Oulaskankaan Sairaalaan, synnytysosastolle töihin. Koko Oulaskankaan kätilötyöskentelyni aikana työskentelin yhteisellä osastolla, jossa hoidettiin synnyttäjät sekä raskaana olevia, ja lapsivuodetta. Minun vastuualueeseen kuului myös seulontakätilön työt. Oulaisissa työskentelin kätilötoimessa ajalla 2013-2018, kunnes siirryin Kokkolaan, Soiten palvelukseen. Kokkolan keskussairaalassa työskentelin sekä synnytyssalissa että lapsivuodeosastolla ja myöskin äitiyspolikliniikalla seulontakätilönä.

Olen lisäksi työskennellyt kätilönä äitiysneuvolassa Norjassa, Ornesin kunnassa sijaisena ajalla 1.1.17-14.12.18. Näiden vajaan kahden vuoden sijaisuuksien aikana sain laajentaa työkuvaani normaalista päivätyöstä äitiysneuvolassa päivystävään kätilötyöhöön ja sain kokea ihanan norjalaisen kotisynnytyksenkin.

Olen aina ollut utelias ja innokas oppimaan uutta ja pyrin aina tietoisesti laajentamaan kätilömaailmaani uusimpiin ulottuvuuksiin.

Matkani jatkuu Suomessa. Välillä minut löytää Oulusta, Merioulun neuvolan palveluksesta myöskin.

Nyt Tampereen seudulle juureudun ja tutuksi on tullut sekä Taysin äitiyspolilla työskentelystä että myös Hatanpään äitiysultrayksikkö.

Minulla on nyt ilo ja kunnia olla osaa Vauvantai-tiimiä ja haluan tarjota kätilölähtöisiä ultraäänipalveluita Tampereen seudun perheille.

Koulutus

Lääketieteellinen ultraääniseuran ry. Ultraääniseuran syyskoulutus Helsinki 2019.

Lääketieteellinen ultraääniseuran ry. Ultraääniseuran kevätkoulutus Oulu 2016.

Lääketieteellinen ultraääniseuran ry. Ultraääniseuran syyskoulutus Hämeenlinna 2015.

Lääketieteellinen ultraääniseuran ry. Ultraäänikoulutus 2012.

Sonografian erikoistumisopinnot Sonografi 2011 OAMK

Lääketieteellinen ultraääniseuran ry. Ultraääniseuran kevätkoulutus 2010.

Kätilö 2009, OAMK

Terveydenhoitaja 2008, OAMK

Ylioppilas 2004, Kiviniityn Lukio. Kokkola

 

Vauvantai mediassa
Yleisradio: Ajantasan lauantaivieras
Tamperelaisen artikkeli äitiysneuvolastani
Ylen uutiset kätilöpalveluistani

Vauva-lehden juttu valmennuksesta

Comments are closed.